Δευτέρα 4 Ιουνίου 2007

Μελομακάρονα

1 1/2 ποτήρια λάδι φυτικό
1/2 ποτήρι βούτυρο (γίνεται και του ψωμιου
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι μπύρα
1/4 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κανέλα
2 κουταλάκια μπαίκιν πάουτερ
1 κουταλάκι σόδα (βάζεις 3 κ. μπαικιν πάουτερ αν δεν έχεις)
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κιλό αλεύρι

Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
3 κουταλιές μέλι

Κτυπούμε μαζί το λάδι, το βούτυρο, ζάχαρη. Προσθέτουμε τη μπύρα και το χυμό. Προσθέτουμε το μισό αλέυρι, τήν κανέλα το μπαίκιν πάουτερ, τη σόδα και το αλάτι. Ζυμώνουμε να ενωθούν και βάζουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι να γίνει η ζύμη μαλακή και να μήν κολλά στα χέρια μας. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από ένα κιλό αλεύρι μπορεί και λιγότερο. Πλάθουμε τα μερομακάρονα όπως τους κεφτέδες και τα πιέζουμε από πάνω με τα δυο μας δάκτυλα να απλώσουν λίγο να μήν είναι στρογγύλα. Τα ψήνουμε σε λαμαρίνα η σινί για μισή ώρα. Δέν κοκκινίζουν απλώς αλλάζουν χρώμα και τα κοιτάζουμε να είναι ψημένα απο κάτω. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο ζεστό σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα για να μην ρουφήσουν πολύ σιρόπι. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με κούννες κοπανισμένες ελαφρά. Οτι κούννες έχουμε. αμυγδάλο, καρύδι, χαλεπιανά. Αν κρυώσει το σιρόπι κατά τη διάρκεια του μελόματος το βράζουμε λίγο.
Κάνουμε περίπου 50-60 μελομακάρονα.

Το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Προσέχουμε λίγο όμως τη ώρα που βράζει μπορεί να αφρίσει από το μέλι που έχουμε βάλει μέσα και αφαιρούμε τον αφρό για να μήν γεμίσει το γκάζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: