Πέμπτη 14 Ιουνίου 2007

Καραμελλέ του Φούρνου

Κρέμα:
5 αυγά
1 λίτρο γαλά
1 ποτήρι ζάχαρη
2 βανίλιες

Καραμέλλα:
4 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι λεμόνι

Κτυπούμε τους κρόκους με τι ζάχαρη και τι βανίλια. Μετά προσθέτουμε την μαρέγκα. Ζεσταίνουμε το γάλα και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίγμα νεκατώνοντας.

Για την καραμέλα ζεσταίνουμε τι ζάχαρη με το λεμόνι σε αντικολλητικό και το βάζουμε στη φόρμα. Σε ένα σινί με νερό βάζουμε τη φόρμα μέσα. Βάζουμε λεμόνι στο νερό για να μην μαυρίσει η forma. Ψήνεται στου 100 βαθμούς για 1 ώρα. Ελέγχουμε με με το μαχαίρι αν ψήθηκε (δεν βγάζει ζουμί). Όταν κρυώσει το αφήνουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2007

Τάρτα με σπανάκι και τυρί

Ζύμη
2 1/2 ποτήρια αλεύρι
1 ποτήρι βούτυρο
1 κουταλάκι BP λίγο νερό
να γίνει μια ζύμη μαλακή. την αφήνουμε λίγο να φουσκώσει

500gr. σπανάκι ψιλοκομμένο
3-4 κουταλιές βούτυρο 1/2 ποτήρι γάλα
2-3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι τυρί τρίμενο
λίγη φέτα
3 αβγά κτυπημένα η 1 ποτήρι γιαούρτι

Ανοίγουμε το φύλλο μέσα στο payrex. Τηγανίζουμε ελαφρά το σπανάκι με το βούτυρο η ελαιόλαδο και τα κρεμμυδάκια. Τα ρίχνουμε στο ζυμάρι και βάζουμε και το τυρί και τα αλλα υλικά . Ψήνεται στο φούρνο για 30 λεπτά ώσπου να κοκκινίσει και να ψηθεί η ζύμη.

Λιβανέζικη κρέμα

1 λίτρο γάλα (4 ποτήρια)
4 κουταλιές ζάχαρη
1 αβγό
4 κουταλιές νισιαστό
1 βανίλια (1 κουταλάκι)
250gr φρέσκα κρέμα (1 ποτήρι )
100gr χαλεπιανά (μισό ποτήρι)
μισό κουταλάκι μαστίχι

Βάζουμε τη ζάχαρη με το αβγό και και τα κτυπούμε ελαφρά. προσθέτουμε το γάλα, το νισιαστό, βανίλια, μαστίχι και τα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε τη μιση κρέμα, αφού την έχουμε κτυπήσει. Τη ρίχνουμε στο payrex και την αφήνουμε να κρυώσει. απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα και σκορπίζουμε τα χαλεπιανά χοντροκοπανισμένα.

Kαλή Eπιτυχία!!!!!!!!!!!!!!!

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2007

Γύρος

1 κιλό κιμά χοιρινό η κοτόπουλο
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 αβγά
3 κουταλιές καπύρα
πιπέρι - αλάτι
2 κρεμμύδια τριμμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλια σουμάκη η ρίγανη
1 κουταλάκι αρτυσία

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και τα βάζουμε σε pyrex και τα στρώνουμε από πάνω. τα σκεπάζουμε με ασημόχαρτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα. το ανοίγουμε να κοκκινίσει κανένα δεκάλεπτο. το κόβουμε λωρίδες και "βασουμε" στην πίττα με λαχανικά.

καλή επιτυχία

Μακαρόνια του Φούρνου

1 κουτί μακαρόνια λίγο χοντρά (1/2 κιλό)
1/2 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι
μαϊντανό (αν υπάρχει)
1/1 κουταλάκι αλάτι, λίγο πιπέρι μαύρο

Υλικά για τι κρέμα:
5 ποτήρια γάλα
10 κουταλιές αλεύρι
λίγο λάδι η 3 κουταλιές βούτυρο
2 αβγά κτυπημένα
χαλούμι η τυρί
αλάτι


Βράζουμε τα μακαρόνια με λίγο αλάτι. Όταν κοντέψουν να ψηθούν τα κατεβάζουμε από τι φωτιά και τους βάζουμε κρύο νερό. Τα βάζουμε σε τρυπητό η σε μια κούπα χωρίς το νερό. Βάζουμε λίγο λάδι να κάλυψη τι κασαρόλα η βούτυρο και ψήνουμε το κιμά με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και μισό ποτήρι νερό. Περίπου σε 15 λεπτά σε χαμηλή ρωτιά να μαλακώσει και να κατάστηθη το ζουμί του. Τον ανακατεύουμε να μεν κολλήσει και κρούσει. Τον αδειάζουμε σε ένα πιάτο για να χρησιμοποιήσουμε την ίδια κασαρόλα. (την πλένουμε).
Βάζουμε ξανά τι κασαρόλα σε σιγανή φωτιά, βάζουμε 2-3 κουταλιές βούτυρο , 5 ποτήρια γάλα, 10 κουταλιές τις σούπας αλεύρι, λίγο αλάτι και τα "ανακεβουμε" με κουτάλα η σύρμα των αβγών αν έχουμε για να με σβολιάσει, μέχρι να πηξει. Κτυπούμε τα 2 αβγά και τα προσθέτουμε στη κρέμα ανακατεύοντας ελαφρά να σμίξουν. Αν θα βάλει τυρί τριμμένο να το βάλεις μετά τα αβγά και να ανακατέψεις την κρέμα αφού σβήσεις τι φωτιά για να μεν κολλήσει. Έτσι θα κάμει και ωραία γένσι η κρέμα. Μετά αλείφουμε το σινί η οτιδήποτε πλάτη σκεύος με λίγο βούτυρο. Βάζουμε 2-3 κουταλιές κρέμα μέσα στα μακαρόνια και τυρί τριμμένο και τα ανακατεύουμε να σμίξουν. Βάζουμε τα μισά μακαρόνια μέσα στο σινί, απλώνουμε τον κιμά χωρίς το λάδι του και από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν 1 ώρα περίπου. Αν έχεις κανέλα βάζεις λίγη μέσα στην κρέμα και στα μακαρόνια πριν να τα απλώσεις στο σινί. Αν τειχών και δεν πήξει η κρέμα σου μεν πανικοβληθείς. Βάλε 2 κουταλιές αλεύρι μέσα σε μισό ποτήρι γάλα να λιώσει καλά το αλεύρι και αφού βάλεις από το μίγμα τις κρέμας 1-2 κουταλιές κρέμα, ρίχνεις το στην κρέμα και και το ανακατεύεις να π'ηξει.

Καλή επιτυχία.

Ταχινόπιττα.

Υλικά:
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι νερό
2 κουταλάκια μαγιά
1κουτάλι σούπας ζάχαρη, λίγο αλάτι
4-5 ποτήρια αλεύρι

Ανοίγουμε φύλλο και απλώνουμε πάνω τη ταχίνη χωρίς να τη κτυπήσουμε.Την απλώνουμε καλά να σκεπάσει το ζυμάρι. Σκορπίζουμε ζάχαρη από πάνω να πιάσει όλη η ταχίνη και κανέλλα. Τυλίγουμε σε ρολό, βάζουμε τη άκρη του τελειώματος από κάτω και ψήνουμε σε
μέτριο φούρνο.

Καλή επιτυχία.

Ελιόπιττα

Υλικά:
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι νερό
2 κουταλάκια μαγιά
1κουτάλι σούπας ζάχαρη, λίγο αλάτι
1 κρεμμύδι μικρό, η 1 φρέσκο
1/2 ποτήρι ελιές.
4-5 ποτήρια αλεύρι
λίγο κόλιανδρο φρέσκο(προαιρετικό), δυόσμο.

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί. Αν θέλουμε καθαρίζουμε τις ελιές η τις αφήνουμε σωστές.
Η ζύμη να είναι κανονική χωρίς να κολλά στα χέρια μας. Την αφήνουμε ζυμωμένη μέσα στο σινί ή σε ασημόχαρτο να μπεί για μισή ώρα. Τη ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 170 βαθμούς περίπου για μιά ώρα. Για ρολά ζυμώνουμε τα υλικά (πορτοκάλι, λάδι, νερό, μαγιά, ζάχαρη,αλάτι) ανοίγουμε φύλλο περίπου μισό εκατοστό πάχος και απλώνουμε τις ελιές
λυωμένες με πηρούνι και ανακατεμένες με το κρεμμύδι,κόλιανδρο, και δυόσμο. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και βάζουμε να ψηθεί σε μέτριο φούρνο.

Κουραμπιέδες.

Υλικά.
4-5 ποτήρια αλεύρι
2 ποτήρια βούτυρο ανάλατος (σπράι σιέφ γουέη ζαχαροπλαστικής)
1/2 ποτήρι ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
4 κουταλιές κονιάκ
λίγο ανθόνερο
κούννες αμυγδάλου ασπρισμένες και καβουρδισμένες,γίνονται και χωρίς κούννες.
1 κουταλάκι μπαίκιν πάουτερ
2 κουταλιές γάλα
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.

Κτυπούμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το κονιάκ, τους κρόκους, το γάλα και το ανθόνερο. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι το μπαίκιν πάουτερ και το αλάτι. Ζυμώνουμε και βάζουμε όσο αλεύρι χρειαστεί να γίνει η ζύμη μαλακή και να μήν κολλά στα χέρια μας.
Πλάθουμε τη ζύμη σε ρολά και τα κόβουμε λοξά κομμάτια μήκους 5-6 εκατοστά. Σημειωτέον ότι φουσκώνουν όταν ψηθούν να μή είναι πολύ μεγάλα τα κομμάτια. Αν θέλουμε τα πλάθουμε στρογγυλά πάχους ενός εκατοστού. Ψήνονται σε μέτριο φούρνο περίπου 20 λεπτά.
Απλώνουμε μιά ασπρόκολλα πάνω στο τραπέζι και αφού βάλουμε τους ζεστούς κουραμπιέδες τους κοσκινίζουμε ζάχαρη άχνη πρίν κρυώσουν, με ένα τρυπητό η με το κουλιαστήρι του τραγιού. Για να ασπρίσουν οι κούννες του αμυγδάλου τις βράζουμε σε νερό για 2-3
λεπτά. Τις βάζουμε σε κρύο νερό και τις ξεφλουδίζουμε. Μετά τις βάζουμε για λίγο στο φούρνο και κοκκινίζουν λίγο και τις κοπανίζουμε Είναι επαγγελματική συνταγή. Αν θέλετε βάλετε αλλες κούννες που δεν θέλουν ξεφλουδισμα η δεν βάζετε καθόλου κούννες.

Καλή επιτυχία.

Μελομακάρονα

1 1/2 ποτήρια λάδι φυτικό
1/2 ποτήρι βούτυρο (γίνεται και του ψωμιου
1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι μπύρα
1/4 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κανέλα
2 κουταλάκια μπαίκιν πάουτερ
1 κουταλάκι σόδα (βάζεις 3 κ. μπαικιν πάουτερ αν δεν έχεις)
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κιλό αλεύρι

Για το σιρόπι
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
3 κουταλιές μέλι

Κτυπούμε μαζί το λάδι, το βούτυρο, ζάχαρη. Προσθέτουμε τη μπύρα και το χυμό. Προσθέτουμε το μισό αλέυρι, τήν κανέλα το μπαίκιν πάουτερ, τη σόδα και το αλάτι. Ζυμώνουμε να ενωθούν και βάζουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι να γίνει η ζύμη μαλακή και να μήν κολλά στα χέρια μας. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από ένα κιλό αλεύρι μπορεί και λιγότερο. Πλάθουμε τα μερομακάρονα όπως τους κεφτέδες και τα πιέζουμε από πάνω με τα δυο μας δάκτυλα να απλώσουν λίγο να μήν είναι στρογγύλα. Τα ψήνουμε σε λαμαρίνα η σινί για μισή ώρα. Δέν κοκκινίζουν απλώς αλλάζουν χρώμα και τα κοιτάζουμε να είναι ψημένα απο κάτω. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο ζεστό σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα για να μην ρουφήσουν πολύ σιρόπι. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με κούννες κοπανισμένες ελαφρά. Οτι κούννες έχουμε. αμυγδάλο, καρύδι, χαλεπιανά. Αν κρυώσει το σιρόπι κατά τη διάρκεια του μελόματος το βράζουμε λίγο.
Κάνουμε περίπου 50-60 μελομακάρονα.

Το σιρόπι βράζουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά. Προσέχουμε λίγο όμως τη ώρα που βράζει μπορεί να αφρίσει από το μέλι που έχουμε βάλει μέσα και αφαιρούμε τον αφρό για να μήν γεμίσει το γκάζι.

Γαλατοπούρεκο.

1 πακέττο φύλλο πακλαβά περίπου 1 κιλο
7 ποτήρια γάλα φρέσκο
2 χαρτάκι βανίλια
5 κουταλιές σιμιδάλι
4 κουταλιές νισιαστό
4 κρόκους αυγών
4 κουταλιές ζάχαρη

Κτυπούμε τους κρόκους με τη ζάχαρη ελαφρά, βάζουμε τη βανίλια και το γάλα. Βάζουμε το σιμιδάλι και το νισιαστό, ανακατεύουμε να λυώσουν και βάζουμε τη κασαρόλα σε σιγανή φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξη η κρέμα. Οταν πήξει σβήνουμε τη φωτιά, βάζουμε μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε. Η κρέμα δεν είναι πολύ όμορφη, λεία αλλά δεν πειράζει όταν ψηθεί γίνεται πολύ ωραία. Αλείφουμε τά φύλλα με λάδι αφού τά βάλουμε σέ παύρεξ. Βάζουμε 2 και τα αλείφουμε, βάζουμε άλλα 2 και συνεχίζουμε μέχρι να βάλουμε
τα μισά φύλλα περίπου μέσα στό πάυρεξ. Βάζουμε τη κρέμα πάνω στα αλειμενα φύλλα και συνεχίζουμε και βάζουμε τα υπόλοιπα μέχρι να τελειώσουν.Το τελευταίο φύλλο το αλείφουμε πολύ καλά και αν εξέχουν λίγες άκριες τις κόβουμε η τις γυρίζουμε από μέσα. Κόβουμε σε κομμάτια το γαλατοπούρεκο με κοφτερό μαχαίρι και το βάζουμε να ψηθεί μέχρις ότου να ροδοκοκκινίσει. Περίπου μιά ώρα Βάζουμε εν τω μεταξύ το σιρόπι να βράσει. 2 ποτήρια ζάχαρη 1.5 ποτήρια νερό Το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά Οταν ψηθεί το γαλατοπούρεκο το βγάζουμε προσεκτικά απο το φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι λίγο-λίγο με το κουτάλι ώσπου να το βάλουμε όλο. Αν δούμε και είναι πολύ αφήνουμε λίγο.Βάλουμε το πάυρεξ μέσα στό σβησμένο φούρνο και αφήνουμε να τραβήσει το σιρόπι με τη ζέστη που έχει ο φούρνος.

Καλή επιτυχία.

Φασολάκια

1 κιλο φασολάκια
1 μέτριο κρεμμύδι
2 καρόττα
ντομάτα η χυμό
κρέας προαιρετικό

Βάζουμε λίγο λάδι στη κασαρόλα και τηγανίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη τομάτα τριμμένη η το χυμό και ψήνουμε ελαφρά 1-2 λεπτά. Βάζουμε τα φασολάκια και τα καρόττα καθαρισμένα και προσθέτουμε νερό να τα καλύψει. Ψήνονται σε σιγανή φωτιά περίπου σαράντα λεπτά. Αφήνουμε να καταστηθεί το ζουμί τους αν έχουν ψηθεί πιο γρήγορα.
Αν θα τα κάμουμε με κρέας η κοτόπουλο τηγανίζουμε ελαφρά το κρέας πρώτα το βγάζουμε σε πιάτο και μετά βάζλουμε το κρεμμύδι την τομάτα και τα φασολάκια και στο τέλος βάζουμε και το κρέας και τα αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί. Φυσικά βάζουμε αλάτι, λίγο πιπέρι μαύρο και σκόρδο μέσα στο φαγητό για να κάμει γεύση.

Πουρέκια

1 κιλό αλεύρι
1/2 ποτήρι λάδι
χαλλούμι

Ζύμη
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη.Ρίχνουμε μέσα το λάδι και το ανακατεύουμε τρίβοντας τα με τα δυο μας χέρια ώσπου να απορροφήσει το αλεύρι το λάδι και να γίνε σαν ψίχουλα. Βάζουμε νερό να γίνει ζύμη μάλλον σφικτή. Να μήν κολλά πάνω στα χέρια μας. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με ασημόχαρτο η νάυλον και το αφήνουμε μισή ώρα. Τρίβουμε το χαλλούμι βάζουμε ενα αυγό και λίγο δυόσμο και τα ανακατεύουμε. Ανοίγουμε φύλλο και βάζλουμε μέσα 1 κουταλάκι γεμάτο υλικό και κόβουμε τα πουρέκια. Τα τηγανίζουμε σε λάδι πάνω σε μέτρια φωτιά.

Τη ζύμη μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για όλα τα είδη πουρέκια.Μπορούμε να βάλουμε και κειμά μέσα αφού τον ψήσουμε όπως όταν κανουμε μακαρόνια.

Φλαούνες

1 ποτήρι βούτυρο
5 αβγά
4 ποτήρια αλεύρι
2 ποτήρια χαλούμι τριμμένο, 1 χαλούμι
1 ποτήρι γάλα
"σταφιδακια"
4 κουταλάκια Baking powder
1 κουταλάκι δυόσμο
μεχλέπη, μαστίχα αν υπάρχουν, η 1/2 κουταλάκι βανίλια.

Βάζουμε το βούτυρο σε μια λεκάνη, τον κτυπούμε για λίγο να μαλακώσει.Προσθέτουμε το χαλούμι, το γάλα, και τα αβγά κτυπημένα εναλλάξ με το αλεύρι. λίγο αλεύρι, λίγο από τα κτυπημένα αβγά,, το B.P. τα "σταφιδακια", το δυόσμο και τα μυρωδικά. Το βάζουμε να ψηθεί σε σινί, η payrex αφού το λαδώσουμε και αλευρώσουμε το σκεύος. Αν έχεις σησάμι , ραντίζουμε λίγο από πάνω. Ψήνεται σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα.